Pad trgovine na malo na mjesečnoj, a rast na godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/Trgovina na malo - srpanj.jpg

Realni promet od trgovine na malo na godišnjoj razini raste od veljače 2021.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u lipnju 2022. realno je pao za 1,0% u usporedbi sa svibnjem 2022. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 4,7%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 6,4%.

U lipnju 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,8%, što je u skladu s trendom rasta na godišnjoj razini koji traje još od veljače 2021. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 5,2%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,3%.

U prvih šest mjeseci 2022. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u lipnju 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 41,2% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 8,7%, Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 20,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 7,1%, te Specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama, s porastom prometa od 20,4% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,1%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 19,6%.
 
Pad nominalnog prometa u lipnju 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, ostvarile su dvije trgovačke struke: Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, s padom prometa od 0,8%, te Trgovina na malo internetom ili poštom, s padom prometa od 6,0%.

Više informacija u Priopćenju.

Pisane vijesti