Osmijeh na licima srednjoškolaca potvrdio – mladi vole statistiku

  • Slika /Slike za vijesti/SN2023_naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uručene nagrade pobjednicima šestog izdanja Statističkog natjecanja

Gotovo 1 300 učenika i 50 mentora iz ukupno 48 škola diljem Hrvatske okupljenih u 475 ekipa – brojevi su koji govore u prilog tomu da interes za statistiku i Statističko natjecanje već šestu godinu zaredom ne jenjava. A nakon višemjesečne borbe u prvome i drugom krugu Natjecanja, točnije rješavanja zadataka iz općeg poznavanja statistike i razumijevanja statističkog teksta, pretraživanja baza podataka i, na samom kraju, izrade prezentacija na osnovi zadanog skupa podataka, pobjednici su konačno nagrađeni.

Prva nagrada u A kategoriji − 3. i 4. razredi srednjih škola – otišla je na već svima nam dobro znanu adresu – u Elektrostrojarsku školu Varaždin, ekipi DOKTORI. A da Varaždincima statistika ide od ruke potvrdila je i ekipa GAVRAN, iz varaždinske Prve gimnazije, koja je osvojila drugo mjesto, dok je treća nagrada uručena ipak nešto zapadnije – ekipi STAT3TIMRI iz Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka.

Što se pak tiče kategorije B − 1. i 2. razredi srednjih škola, prvu nagradu osvojila je ekipa FJ iz Srednje škole Novska, drugo mjesto pripalo je ekipi MINISTRICE iz Ekonomske škole Velika Gorica, a treće mjesto dodijeljeno je ekipi LIMETA iz Medicinske škole Varaždin.

Ekipa FJ iz Novske ima posebnog razloga za sreću i zadovoljstvo jer su, osim osvojenoga prvog mjesta u B kategoriji, svojom maštovitom prezentacijom osvojili i simpatije šire publike te izborili Nagradu javnosti. U A kategoriji to je pošlo za rukom ekipi KABACCO iz zagrebačke XV. gimnazije.

Ovakvi odlični rezultati mogu biti samo odraz želje za stjecanjem znanja, no i vrijedne nagrade svakako su bile dodatna motivacija učenicima i njihovim mentorima. Za osmijeh na njihovim licima pobrinuli su se naši partneri Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu SRCE, Dechatlon i OTP banka, koji su prepoznali vrijednost ovog Natjecanja te nas podržavaju iz godine u godinu.

Iznimno nas raduje činjenica da je vrijednost promicanja statističke pismenosti prepoznao velik broj mladih ljudi koji će uskoro postati aktivni sudionici društva i utjecati na kreiranje raznih politika i mjera. A kako bi svoj glas ''za bolje sutra'' svih nas znali i mogli koristiti na ispravan način, bitno je, naravno, da se, između ostaloga, znaju služiti i statistikom. Upravo to je jedan od glavnih ciljeva ovog Natjecanja, koje Državni zavod za statistiku provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i u suradnji s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje, a s namjerom da školarcima približi statistiku na zanimljiv i inovativan način i u njima probudi ljubav prema ovoj znanstvenoj disciplini koja nas prati tijekom cijelog života.

Svim učenicima i njihovim mentorima zahvaljujemo na trudu koji su uložili i poručujemo – odmorite se, zaslužili ste! Nadamo se da ćemo se vidjeti i u idućoj sezoni u istome, ako ne i u većem broju!

Pisane vijesti