Održana Konferencija Međunarodnog udruženja za službenu statistiku 2022. u Krakovu

Slika /Slike za vijesti/krakow-2.jpg

Fokus je bio na korisnim informacijama u izazovnim vremenima

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji IAOS 2022 Worthy Information For Challenging Times, u organizaciji Međunarodnog udruženja za službenu statistiku IAOS (International Association for Official Statistics) i Statističkog zavoda Poljske. Fokus konferencije bio je na korisnim informacijama u izazovnim vremenima.

Između ostalog, na konferenciji, koja je održana u razdoblju od 26. do 28. travnja, razgovaralo se o potrebi za izgradnjom zajedničkog upravljanja podacima u vrijeme priljeva velikog broja podataka, dostupnosti i mogućem korištenju novih izvora podataka koji postavljaju etičke izazove za službenu statistiku, novim statističkim metodologijama i tehnologijama koje mogu pružiti dobru statistiku.

U vremenima kratkoročnih i dugoročnih posljedica pandemije bolesti COVID-19, klimatskih promjena i međunarodnih obveza podaci i službena statistika ključni su za odgovore na te izazove, a postizanje relevantnosti i jačanje povjerenja u podatke službene statistike zahtijeva višestruki pristup.

Pisane vijesti