Međunarodni dan mladih

Slika /Slike za vijesti/svjetski-dan-mladih-2022-web-vijest-cro.jpg

Slavimo Međunarodni dan mladih, ali i Europsku godinu mladih

Prije 23 godine Opća skupština Ujedinjenih naroda u svojoj je rezoluciji prihvatila preporuku Svjetske konferencije za mlade te odlučila da će 12. kolovoza biti posvećen mladima. Tako se, počevši od 2000., Međunarodni dan mladih kontinuirano obilježava svake godine upravo na taj dan, a ovu je godinu Europska unija, kako bi još više istaknula važnost mladih u društvu te njihove potrebe, proglasila i Europskom godinom mladih.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana mladih jest „Međugeneracijska solidarnost: stvaranje svijeta za svaku dob“. Namjera je spomenute teme istaknuti koliko je važna solidarnost među generacijama, koja je prema mišljenju UN-a, ključna je za održivi razvoj društva.

Probleme s kojima se suočavaju mladi, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi i svijetu, dodatno je istaknula pandemija bolesti COVID-19 pa je Europska unija u 2022. otvorila dijalog s mladima o njihovu viđenju vlastite uloge u europskoj budućnosti.

I u Hrvatskoj i u Europskoj uniji (EU-27) živi oko 16 posto mladih, a oni se svakodnevno suočavaju s problemima kao što su velika stopa nezaposlenosti, iseljavanje, slaba uključenost u politički život zajednice, nedostatak prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, nemogućnost osamostaljivanja itd. Naime, stopa nezaposlenosti mladih osoba u dobi od 20 do 29 godina u 2021. u Europskoj uniji iznosila je 12,0 posto, a u Hrvatskoj 15,0 posto. Stopa zaposlenosti mladih osoba u dobi od 20 do 29 godina u 2021. u Europskoj uniji iznosila je 62,9%, dok je u Hrvatskoj bila 56,9%. O zaposlenju ovisi i odluka o napuštanju roditeljskoga kućanstva pa je tako u 2021. u Europskoj uniji prosječna dob u kojoj su mladi napuštali roditeljsko kućanstvo bila 26,5 godina, dok su mladi u Hrvatskoj roditeljsko kućanstvo napuštali u prosjeku s 33,3 godine.

Vođena sve većom dostupnošću interneta, Europska unija u Godini mladih organizira mnoge online konferencije, seminare i tečajeve za mlade kako bi ih potaknula na veću angažiranost u današnjem društvu jer ne kaže se bez razloga da su mladi snaga koja pokreće promjene.

Što smo izdvojili o mladima u Hrvatskoj i Europskoj uniji vodeći se Eurostatovim podacima, pogledajte u nastavku.



Pisane vijesti