Konferencija DGINS održava se u Corku i okupila je čelnike europskih statistika

Slika /Slike za vijesti/DGINS CORK - 2.jpg

Izazovi i prilike za službenu statistiku u kontekstu klimatskih promjena i energetske krize 

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, Marija Kamenski, voditeljica Samostalne službe za međunarodnu suradnju, i Kristina Balun Vrtarić hrvatska su delegacija na DGINS konferenciji (Conference of the Directors General of the National Statistical Institutes), koja se održava u Corku, Irska, od 18. do 19. listopada 2023.

Konferencija DGINS smatra se najvažnijim forumom u Europskoj uniji za razmjenu mišljenja o budućnosti i razvoju Europskoga statističkog sustava. Tema su ovogodišnje konferencije izazovi i prilike za službenu statistiku u kontekstu klimatskih promjena i energetske krize.

U okviru spomenute konferencije glavna ravnateljica sudjelovala je na panelu na temu ''Izgradnja sustava klimatske analize sa statistikom'' na kojem se raspravljalo o novim potrebama za podacima vezanima za područje klimatskih promjena te o prepoznavanju korisničkih potreba za podacima. Glavna ravnateljica istaknula je da je za kreiranje potrebnih podataka najvažnija suradnja na nacionalnoj, ali i na europskoj razini te da je iznimno važno uključivanje statističkih ureda u kreiranje strategija na nacionalnoj razini.

DGINS konferencija osnovana je 15. srpnja 1953. u Luksemburgu. Konferencija se održava jedanput na godinu kako bi se raspravljalo o važnim temama vezanima za metode i procese koji se koriste u proizvodnji europske statistike. Svake je godine domaćin konferencije neki drugi nacionalni statistički ured, a ove je godine konferenciju organizirao Statistički ured Irske.



Državnom zavodu za statistiku pripala je čast organiziranja konferencije DGINS u 2025., stoga će se u tu svrhu održati neformalni sastanci s dosadašnjim organizatorima.

U sklopu konferencije 19. i 20. listopada 2023. održat će se i Odbor za Europski statistički sustav na kojem će se glasati o pet prijedloga provedbenih akata. 

Pisane vijesti