Državni zavod za statistiku počinje objavljivati novo mjesečno Priopćenje

Slika /Slike za vijesti/prva procjena - cijene - veljača 2023.jpg

Prva procjena nacionalnog indeksa potrošačkih cijena objavljuje se na isti dan kada i Eurostatova prva procjena harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena za eurozonu

Ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu, a u skladu s Uredbom (EU) br. 2016/79, Državni zavod za statistiku započeo je s izračunom i redovitom mjesečnom transmisijom podataka o prvoj procjeni harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena u Eurostat.

Zbog potreba korisnika Državni zavod za statistiku će izračunavati i objavljivati prvu procjenu nacionalnog indeksa potrošačkih cijena u mjesečnom Priopćenju, dok će podatke za eurozonu objavljivati Eurostat.

Prva procjena indeksa potrošačkih cijena temelji se na podacima o maloprodajnim cijenama od pristiglih izvora podataka do kraja referentnog mjeseca na koji se cijene odnose, što čini oko 80% pristiglih i obrađenih podataka. Preostali pristigli podaci bit će obrađeni i uključeni u izračun za potrebe konačnog objavljivanja podataka.

Prva procjena nacionalnog indeksa potrošačkih cijena objavljuje se na isti dan kada i Eurostatova prva procjena harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena za eurozonu.

Datumi objavljivanja podataka za 2023. raspoloživi su u Kalendaru objavljivanja statističkih podataka.

Više informacija u Priopćenju

Pisane vijesti