Državni zavod za statistiku domaćin sastanka na visokoj razini

Slika /Slike za vijesti/Vijest - HLM - Malta 3.jpg

U središtu pozornosti statistika turizma

Od 23. do 24. travnja 2024. Državni zavod za statistiku domaćin je sastanka na visokoj razini delegacijama statističkih ureda Cipra, Grčke i Malte.

Na sastanku se nastavlja europska suradnja u području službene statistike koja se intenzivirala u studenome 2022. nakon sastanka na visokoj razini koji je organizirao Statistički ured Malte.

Tema je turizma te će pokriti niz relevantnih područja kao što su definiranje nacionalnih turističkih politika i relevantnih administrativnih sustava, višestruki izvori podataka, tradicionalna statistika turizma u odnosu na eksperimentalnu, održivi turizam te satelitski računi turizma.

Prvog je dana sastanka Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, pozdravila sudionike i ukratko ih upoznala s radom i dosadašnjim projektima Zavoda u području statistike turizma. Nakon glavne ravnateljice, Lidije Brković, sudionicima se obratila Nives Jurič, glavna savjetnica ministrice turizma i sporta, i predstavila prvi Zakon o turizmu, koji je Hrvatska donijela kako bi turizam postao održiv, dok su sustav eVisitor sudionicima približili Anton Brkić, voditelj Odjela za eVisitor i aplikativna rješenja Hrvatske turističke zajednice, te Saša Popovac, voditelj Odjela za istraživanje tržišta i analitiku Hrvatske turističke zajednice.



Drugog dana sastanka predstavnice Državnog zavoda za statistiku Suzana Šamec, načelnica Sektora makroekonomskih statistika, te Ivana Škoro, viša stručna savjetnica u Službi input-output tablica, predstavile su izračun satelitskih računa turizma. Nakon njih prezentaciju su održali predstavnici Instituta za turizam, Damir Krešić, generalni direktor, Neven Ivandić, član Uprave, te Zrinka Marušić, članica istraživačkog tima, i upoznali sudionike s konceptom održivog turizma u Hrvatskoj. Raspravljalo se o inovativnim metodologijama poput satelitskih računa turizma te o potrebi za uspostavom naprednih sustava statistike turizma. 

Sudionici su razmijenili iskustva i razmatrali mogućnosti za daljnju suradnju i zajedničku stratešku orijentaciju, a sastanak je bio prilika za razmjenu znanja i iskustava te za uspostavu smjernica za buduću suradnju i razvoj statistike turizma u Europskoj uniji.

Pisane vijesti