Cijene dobara i usluga više za 0,3%

Slika /slike/cijene-2.2022.jpg

Na mjesečnoj razini najveći porast cijena zabilježen je u skupini Hrane i bezalkoholnih pića 

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju na mjesečnoj razini, siječanj 2022. u odnosu na prosinac 2021., više su za 0,3%. Promatramo li ih na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj 2021., u prosjeku su više za 5,7%, dok su u godišnjem prosjeku više za 3,1%.

Prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Prijevoz, za 10,8%, Hrana i bezalkoholna pića, 9,4%, te Alkoholna pića i duhan, za 6,2%. Najmanji porast potrošačkih cijena ostvaren je u skupinama Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva te Rekreacija i kultura, po svakoj skupini za 2,7%.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Neprerađeni prehrambeni proizvodi, koje su u prosjeku više za 10,3% i u skupini Energija, za 10,2%.

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 2,9%, te Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstava, za 1,3%. Dok je porast cijena ublažio pad cijena u skupini Odjeća i obuća, za 12,9%, te u skupini Komunikacija, za 0,8%.

Više informacija:

INDEKSI POTROŠAČKIH CIJENA U SIJEČNJU 2022.
 

Pisane vijesti