64. Svjetski statistički kongres u organizaciji Međunarodnoga statističkog instituta

Slika /Slike za vijesti/Ottawa.jpg

Glavna ravnateljica sudjelovala na panelu na temu ''Statistika i dezinformacije''

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, sudjeluje na 64. Svjetskome statističkom kongresu (WSC) Međunarodnoga statističkog instituta (ISI), koji se održava u Ottawi od 16. do 20. srpnja 2023.

Riječ je o najvećemu svjetskom događaju posvećenu statistici koji se održava svake dvije godine još od davne 1887. radi umrežavanja čelnika statističkih ureda, statističara i znanstvenika te dijeljenja dobrih praksi u prikupljanju podataka i promicanju statistike.  

Mnogi problemi s kojima se susreće današnje društvo, kao što su dezinformacije, politike vezane za umjetnu inteligenciju, klimatske promjene te nejednakost, teme su ovogodišnjega Svjetskoga statističkoga kongresa.

U okviru samog Kongresa glavna je ravnateljica vodila panel na temu ''Demokracija tapka u mraku bez službenih podataka'', a kao panelistica sudjelovala je i na panelu na temu ''Statistika i dezinformacije – sesija u čast pokojnog profesora Tima Holta'' na kojem je govorila o važnosti statističkih podataka i njihovu utjecaj na kreiranje unutarnjih i vanjskih politika te na poslovni svijet. Dotaknula se i sve većeg širenja dezinformacija i pogrešnog tumačenja statističkih podataka, kao posljedice digitalne revolucije, a istaknula je primjere dobre prakse koje je poduzeo Državni zavod za statistiku kako bi široj javnosti pokazao važnost ispravnog tumačenja statističkih podataka promicanjem statističke pismenosti, posebno među ključnim dionicima kao što su mediji, udruge civilnog društva, obrazovne i zdravstvene institucije te članovi znanstvenih i akademskih zajednica.

Međunarodni statistički institut (ISI) strukovno je udruženje statističara koje je osnovano 1885. i danas ima oko četiri tisuće članova iz vladinih organizacija, akademske zajednice i privatnog sektora, a 1853. u Bruxellesu krenuo je s organizacijom Svjetskoga statističkog kongresa. 

Pisane vijesti