55. zasjedanje Statističke komisije Ujedinjenih naroda

Slika /Slike za vijesti/New York - veljača 2024.jpg

Temeljna načela službene statistike u fokusu čelnika nacionalnih statističkih ureda

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, i Marcela Gracin Fagač, načelnica Sektora za financije i nabavu, sudjeluju na 55. zasjedanju Statističke komisije Ujedinjenih naroda koje se održava od 27. veljače do 1. ožujka 2024. u New Yorku.

Sudionici će na ovogodišnjem zasjedanju raspravljati o temeljnim načelima službene statistike, nacionalnim računima, socijalnoj i demografskoj statistici, popisu stanovništva i stanova te o promjeni Big Data analitike s fokusom na Data Science.

Događanje je započelo u petak 23. veljače 2024., kada su čelnici nacionalnih statističkih ureda sudjelovali na seminaru o upravljanju podacima. U ponedjeljak 26. veljače 2024. održao se Forum o službenoj statistici na visokoj razini s fokusom na temeljna načela službene statistike.

Statistička komisija Ujedinjenih naroda, koju čine čelnici nacionalnih statističkih ureda država članica Ujedinjenih naroda, najviše je tijelo međunarodnoga statističkog sustava s pravom odlučivanja o pitanjima međunarodne statističke aktivnosti, a posebno u postavljanju statističkih standarda, razvoju pojmova i metoda te njihove implementacije na nacionalnoj i međunarodnoj razini. 

Pisane vijesti