Ima li mjesto stanovanja utjecaja na sklapanje braka?

Slika /Slike za vijesti/Brakovi - Valentinovo web - naslovna 3.jpg

Obilježavamo Svjetski dan braka i Valentinovo

Kad smo shvatili da se Svjetski dan braka obilježava samo četiri dana prije Valentinova, odluka je bila jednostavna - proučiti podatke o stanovništvu i saznati kakve su bračne odluke donosili stanovnici Hrvatske.

Sudbonosno ''da'' oko tridesete godine života

Posljednja raspoloživa godina za koju smo mogli detaljnije promatrati podatke, pa ih time i vama prikazati, bila je 2022. Nismo donosili zaključke o navikama Hrvata, ali dostupan poveći set podataka iz statistike stanovništva ipak nas je potakao na razmišljanje. U 2022. ukupno su sklopljena 18 074 braka, a za 87,7% ženika i 87,8% nevjesta to je bio prvi brak. Kako se već godinama ističe, parovi se sve kasnije odlučuju na brak, što potvrđuju i podaci za 2022., kad je prosječna starost ženika pri sklapanju prvog braka bila 31,7, a nevjeste 29,3 godine.

Iako se ljubav ne može izjednačiti s brakom te je jasno da ljubavna veza može biti itekako jaka i trajati dugo godina i ''bez papira'', promatrajući podatke na razini županija, zapitali smo se ima li geografski položaj veze s ljubavlju? Bila riječ o krajevima Hrvatske koji su skloniji tradiciji, a brak se nerijetko smatra tradicionalnom formom, ili utjecaju okružja, u pojedinim županijama brak je učestalija forma zajednice. Stopa sklopljenih brakova na 1 000 stanovnika na razini RH bila je 4,7, najviša u Vukovarsko-srijemskoj (6,0), a najniža u Istarskoj županiji (3,4).
 

(Prelaskom miša preko interaktivne karte doznajte podatke za sve županije)

 

Regionalne razlike vidljive su i što se tiče oblika braka. Na razini Hrvatske 50,6% sklopljenih brakova u 2022. bili su vjerski, a 49,4% građanski. Najveći udio vjerskih brakova bio je u Ličko-senjskoj (63,0%), a najmanji u Istarskoj županiji (38,1%).
 

(Prelaskom miša preko interaktivne karte doznajte podatke za sve županije)

 

 
U prosjeku brak traje 15,3 godine


Nažalost, ne tako rijetko, bračna zajednica ima rok trajanja. U 2022. zabilježeno je 4 808 razvoda. Na
1 000 sklopljenih brakova razvedeno ih je 266,0. Najmanje razvoda na 1 000 sklopljenih brakova imala je Šibensko-kninska (103,3), a najviše Karlovačka županija (455,8).

Za malo ljubavnih skeptičara imamo još jedan podatak - prosječno trajanje brakova razvedenih u 2022. bilo je 15,3 godine, što bi optimiste navelo na zaključak da bračnoj zajednici ipak treba dati priliku.

Imajući Valentinovo na umu, zavirili smo i u statistiku iz Popisa 2021., koja pokazuje da neki stanovnici Hrvatske ljubav i privrženost nose u imenu.



Na kraju ovog pregleda, mi vam možemo poručiti da, bez obzira na to bilježili mi vaše etape ljubavi ili ne, volite se cijele godine! Sretan Svjetski dan braka i nadolazeći Dan zaljubljenih!

Pisane vijesti