Obilježavamo Uskrs
Prethodi mu 40 dana korizme, razdoblja odricanja, promišljanja i duhovne pripreme. Riječ je o Uskrsu, najvećem katoličkom blagdanu. U mnogim domovima obilježava se svečano i u krugu obitelji, koja se najčešće okuplja oko blagdanskog stola. Tom prigodom stol je bogatiji nego inače, kako obiljem namirnica, tako i mnoštvom boja i mirisa. Potonji se počinju širiti kućanstvom i danima ranije, kada započinje priprema raznih slatkih i slanih delicija.
Pinca, sirnica ili pogača, ovisno o tome kako se u kojem kraju naziva, možda je najtradicionalnija uskrsna slastica. Svatko tko je priprema zasigurno ima neku tajnu zašto je baš njihova najukusnija, no svima su zajednički osnovni sastojci: kvasac, brašno i maslac. Budući da su ti sastojci okosnica i brojnih drugih kolača, provjerili smo podatke o njihovoj proizvodnji u posljednjih pet godina.
Orahnjača krasi mnoge pladnjeve sa slatkim delicijama. Mnogi komentiraju porast cijene oraha u posljednjih nekoliko godina, a velike promjene zamjetne su i u proizvodnji - u 2014. proizveli smo 2 848 tona oraha, dok je u 2023. proizvodnja pala na 180 tona.
Kad je riječ o hrani i tradiciji, mnogi će se složiti da je jaje simbol Uskrsa. Ukrašavaju se kao pisanice, sastavni su dio većine kolača, a bez njih ne može ni zamisliti tradicionalni uskrsni doručak.
Jaja svoje mjesto pronalaze i u specijalitetu koji, ako se pita najveće obožavatelje, svoje mjesto ima u doručku, ručku i večeri. Pa iako svako kućanstvo ima svoj recept, mrkva i grašak uobičajeni su sastojci legendarne francuske salate.
Dodatak blagdanskom objedu nekad su možda sitnice, no one itekako doprinose konačnom okusu jela. Jedna takva namirnica jest hren, a u 2014. uvezli smo ga 86 542 kg. Čini se da su otada potrebe za hrenom porasle jer smo ga prošle godine uvezli 102 471 kg, a njegova je proizvodnja iznosila 138 tona. U 2023. proizveli smo 14 tona rotkvica, a s obzirom na mnoge ljubitelje luka, spomenimo i to da je proizvodnja crvenog i bijelog luka u 2014. iznosila 28 432 tone, dok je u 2023. iznosila 17 520 tona.
Većina navedenih namirnica naći će se na stolu i za uskrsni ručak, no diljem Hrvatske glavnu će ulogu imati mesni specijaliteti, koji će biti skuplji nego prethodnih godina. Naime, janjetina i kozletina u 2024. poskupjeli su za 13,1% u odnosu na 2023., a u usporedbi s cijenama prije pet godina, dakle u 2019., poskupjeli su za čak 51,9%. Porast cijena vidljiv je i kod suhog, usoljenog ili dimljenog mesa - u 2024. u odnosu na godinu prije cijene su veće za 5,8%, dok su u usporedbi s 2019. veće za 43,7%.
Iako se svi volimo počastiti i uživati u omiljenim slanim i slatkim zalogajima u društvu najmilijih, ne zaboravimo da je smisao blagdana upravo ovo posljednje: provesti ih s voljenima u miru i zajedništvu.
Sretan Uskrs!
Stranica