logo

Istarska županija s najvećom stopom turističkog intenziteta

Prvi put dostupni pokazatelji turističkog intenziteta i gustoće

U PCAxis bazi podataka od sada prvi put možete pronaći nove pokazatelje u području statistike Turizma, i to stope turističkog intenziteta i gustoće prema statističkim regijama, županijama, gradovima i općinama.

Stopa turističkog intenziteta prikazana je kao odnos broja dolazaka ili noćenja turista na 100 stanovnika te kao odnos broja stalnih postelja na 100 stanovnika, dok je stopa turističke gustoće prikazana kao broj dolazaka ili noćenja turista na jedinicu površine (u km2) te kao broj stalnih postelja na jedinicu površine (u km2). 

U Hrvatskoj je u 2022. prosječna stopa turističkog intenziteta bila 29 stalnih postelja na 100 stanovnika te 2 326 noćenja turista na 100 stanovnika, dok su najveći broj noćenja turista na 100 stanovnika ostvarile tri općine koje se nalaze u Istarskoj županiji: Funtana  ̶  Fontane, Vrsar  ̶  Orsera  i Tar-Vabriga  ̶  Torre-Abrega.

Što se pak tiče stope turističke gustoće, u Hrvatskoj je ona u 2022. prosječno iznosila 1 592  noćenja po četvornome kilometru. Među vodećim turističkim gradovima i općinama najviše stope turističke gustoće prema ukupnom broju noćenja turista imale su Funtana – Fontane, Medulin i Fažana – Fasana. 

U Hrvatskoj je u 2022. prosječno bilo 20 stalnih postelja po četvornome metru, a gradovi i općine s najvišom stopom turističke gustoće prema broju stalnih postelja bili su  Funtana – Fontane, Medulin te Okrug.                                          

Više informacija u PCAxis bazi podataka.

Pisane vijesti